Odjel za ekonomiju

Održana svečana završnica 3. hrvatske ekonomske olimpijade na Odjelu za ekonomiju

Na Odjelu za ekonomiju Sveučilišta u Zadru, 28. lipnja 2024. godine, održana je svečana završnica treće Hrvatske ekonomske olimpijade. Na događaju su sudjelovali natjecatelji, njihovi mentori te su dodijeljene nagrade i priznanja najboljim timovima i pojedincima.

Hrvatska ekonomska olimpijada je projekt usmjeren na srednjoškolce ekonomskih usmjerenja, koji se natječu u vještinama upravljanja osobnim financijama. Projekt bilježi sve veći broj sudionika svake godine, a ove godine sudjelovalo je 18 škola iz cijele Hrvatske, s ukupno 208 učenika podijeljenih u 44 tima. Cilj projekta, kojim upravlja Centar za razvoj mladih iz Zagreba, je dodatno razvijanje znanja iz područja financijske pismenosti te promocija ekonomskog obrazovanja.

Prvo mjesto osvojio je tim "EIUSOS" iz Ekonomske i upravne škole Osijek, kojeg čine učenice Matea Vukčević, Dora Pavić i Daria Tutić te učenici Patrik Biber i Patrik Kajić, uz mentorstvo profesorica Antonije Čalić i Sanje Arambašić. Drugo mjesto zauzeo je tim "Avengers alliance" iz Srednje škole Dalj, dok je treće mjesto pripalo timu "187" iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar. Najbolji pojedinac bio je Ivan Vukelić iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar.

Pobjednički tim "EIUSOS" iz Osijeka dobio je priliku predstavljati Hrvatsku na Međunarodnoj ekonomskoj olimpijadi, koja će se ove godine održati u Hong Kongu. Nastavnici Odjela za ekonomiju Sveučilišta u Zadru pripremat će članove pobjedničkog tima za međunarodno natjecanje, gdje će učenici pokazati svoje znanje iz područja ekonomije, financijske pismenosti i rješavanja poslovnih slučajeva.

Vrijedno je istaknuti da Međunarodnu ekonomsku olimpijadu podržava i Eric Maskin, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju iz 2007. godine. Međunarodna olimpijada ima za cilj unaprijediti ekonomska i financijska znanja među srednjoškolcima širom svijeta.

Content