Odjel za ekonomiju

Održan je međunarodni webinar na temu "Who Does the Thinking? The Future of Higher Education"

Dana 18.4.2024. održan je međunarodni webinar na temu "Who Does the Thinking? The Future of Higher Education", organiziran od strane Fakulteta za turizam i poslovnu logistiku Sveučilišta "Goce Delčev" - Štip, Makedonija, u suradnji s Odjelom za Ekonomije, Sveučilišta u Zadru, Hrvatska. Webinar je bio izuzetno informativan, s tri panelne sesije moderirane od strane Slavice Ristovske, studentice Fakulteta za turizam i poslovnu logistiku Sveučilišta "Goce Delčev" - Štip, Makedonija.

Na webinaru su sudjelovali pročelnik Odjela za ekonomiju doc. dr. sc. Jurica Bosna, zamjenica pročelnika izv. prof. dr. sc. Sonja Brlečić Valčić te Josipa Perkov, v. predavač, a sudjelovali su i profesori s Fakulteta za turizam i poslovnu logistiku Sveučilišta "Goce Delčev" - Štip, Makedonija prof. dr. sc. Tatjana Boškov, prof. dr. sc. Nataša Miteva i prof. dr. sc. Dušica Popova,

 Na webinaru su također sudjelovali studenti s Odjela za ekonomiju; Sveučilišta u Zadru (Mateo Fuzul, Dora Rudić i Manuela Kremenjaš) kao i studenti s Fakulteta za turizam i poslovnu logistiku Sveučilišta "Goce Delčev" (Slavica Ristovska, Sara Stoilova te Viktorija Saneva)

Prva sesija na temu " Knowledge Performance in Higher Education " otvorena je od strane dekanice Fakultet za turizam i poslovnu logistiku u Makedoniji, prof. dr. Tatjana Boškov, koja je razmotrila potrebne strategije za razvoj performansi visokog obrazovanja kroz znanje, prijenos znanja kao odgovornost, uz kontinuirani napor u poboljšanju administrativnih, strukturnih i tehnoloških mehanizama. U ovoj sesiji doc.dr. Jurica Bosna, pročelnik Odjela za Ekonomiju Sveučilišta u Zadru istaknuo je važnost primjene suvremenih tehnologija u visokom obrazovanju. Na tu temu, svoje mišljenje je iznijela studentica FTBL-a, Slavica Ristovska i student Mateo Fuzul s Odjela za Ekonomiju Sveučilišta u Zadru. Studenti su se složili da budućnost visokog obrazovanja ovisi upravo o brzini prilagodbe, inovativnosti i međusobnoj suradnji putem umrežavanja, počevši od poticanja vještina 21. stoljeća do prihvaćanja novih tehnologija poput umjetne inteligencije.

Druga sesija na temu " The Future of Internalization in Higher Education " otvorena je od strane prodekana za nastavu FTBL-a, prof. dr. Nataše Miteve, ističući važnost internacionalizacije i trendova poput eksponencijalnog rasta studentske mobilnosti, sveučilišnih partnerstava i online obrazovanja. Razni benefiti poput akademskih prilika, osobnog rasta i razvoja, globalnog ugleda i prepoznatljivosti, te strateških partnerstava i izazova koje donosi internacionalizacija pozivaju na proaktivne strategije, institucionalnu podršku i suradnju kako bi se promovirale inkluzivne i održive prakse internacionalizacije. Na izlaganje profeosrice Miteve se nadovezala i izv.prof.dr.sc. Sonja Brlečić Valčić, zamjenica Procelnika Odjela za Ekonomiju Sveučilišta u Zadru koja je istaknula važnost sudjelovanja u međunarodnim projektima kako bi se bolje prilagodili novim uvjetima u visokom obrazovanju. Svoje mišljenje su iznijele i studentica Sara Stoilova s FTBL-a te studentica Dora Rudić s Odjela za Ekonomiju Sveučilišta u Zadru, govoreći o važnosti uključivanja studenata u međunarodne projekte razmjene i istraživanja radi razvoja različitih vještina bitnih za tržište rada.

Treća sesija na temu "The role of Generative AI in Higher Education" otvorena je od strane prof. dr.sc. Dušice Popove, profesorice na Fakultetu za turizam i poslovnu logistiku pri UGD-u, koja je istaknula ulogu generativne umjetne inteligencije u visokom obrazovanju, ističući njezine pozitivne strane, ali i ozbiljne nedostatke. Također je naglasila da su profesori nezamjenjiv dio obrazovnog procesa te da podaci ili rješenja dobivena uz pomoć umjetne inteligencije ne mogu zamijeniti suštinsku vezu profesora i studenata. Na izlaganje se nadovezala i Josipa Perkov, v. predavač s Odjela za Ekonomiju Sveučilišta u Zadru istaknuvši ključnu ulogu umjetne inteligencije u razvoju visokog obrazovanja u budućnosti, prezentirajući većinu važnih alata  umjetne inteligencije koji se mogu koristiti u obrazovanju. Studentica FTBL-a pri UGD-u, Viktorija Saneva, te studentica Odjela za ekonomiju Sveučilišta u Zadru, Manuela Kremenjaš, u ovom panelu su predstavile koristi umjetne inteligencije iz perspektive studenata kao nužnog dijela njihova obrazovanja i karijernog razvoja.

Ovaj webinar bio je prilika za dubinsko razmatranje važnosti budućnosti obrazovanja uz sudjelovanje stručnjaka i studenata iz Makedonije i Hrvatske. Sudjelovanje je potaknulo izgradnju međunarodnih partnerstava i suradnju u rješavanju globalnih izazova u obrazovanju. Internacionalno dijeljenje znanja ključno je za oblikovanje inkluzivnog, inovativnog i odgovornog obrazovanja za budućnost.

Content